HTML

Mindenki egy fasz

Friss topikok

  • Peter Erdos: Eppen ot evvel ezelott volt az eskuvom. Egyebkent gratulalok! ;) (2016.08.05. 21:39) Öt év
  • Peter Erdos: Az igazi teljesitmeny az lenne, ha devizas szamla konyvelesenel az afa osszeg arfolyamaval parhuza... (2016.06.14. 09:46) Teljesítmény
  • Már meging egy nick: Nagyon gáz ez a csoport, korábban én is benne voltam. Sajnos a másik ember eltérő véleményének, t... (2015.07.01. 14:20) Vidéken újrakezdők
  • atomcsirke: Remelem sokan olvassak. (2015.05.15. 08:19) Gondolatok a szülőségről
  • atomcsirke: ritkán olvasható ennyire egészséges lelkületü anyai vallomás. (2014.12.28. 11:51) Amikor az embernek gyereke születik

A waldorfról

2019.07.24. 09:11 dolgorukoj

Magyarországon keveseknek mond valamit az a név, hogy Rudolf Steiner. A fin de siécle idején találta ki az aantropozófia nevű vallást, és ezzel együtt a waldorf pedagógiai rendszert. Egy furcsa ember érdekes víziókkal száz évvel ezelőttről, akinek a próféciájára igény volt a maga korában.

Tulajdonképpen mindez Jézusról is elmondható. 

Mivel se Rudolf, se Jézus nem él már, csak feltételezésekkel élhetünk, hogy vajon egy-egy, a létezésüknél sokkal később keletkezett kérdésre milyen választ adnának. Jézus például azt mondta, hogy "Szeresd felebarátodat, mint tenmagad", tehát jó eséllyel nem értett volna egyett Orbán Viktor migráns- vagy hajléktalanpolitikájával - ezzel józan ésszel nehéz vitatkozni. A magyar waldorfosok szerint pedig a gyerek számára az az ideális, ha egy darab gyapjút és néhány fadarabot kap a játékhoz. Műanyagot semmiképp. Az más kérdés, hogy akkoriban mennyire volt elterjedt a műanyag. Vagy a képernyő.

Az én fejemben Rudolf Steiner (magyarországi!) követői a mormonokhoz hasonlóak. 

Én nyitott vagyok. Olyannyira, hogy egyszer voltunk is egy waldorf-óvoda nyílt napján. Onnan mondjuk úgy fordultunk ki a gyerek apjával, hogy na ide biztos, hogy nem fog járni a fiunk. 

Azt viszont vallom, hogy egyrészt annál lényegesen nagyobb görénységeket is elkövetnek szülők a gyerekük ellen, mint hogy ne engedjék műanyag játékokkal játszani vagy focizni, másrészt az kiemelt figyelmet és jószándékot jelez, ha nem legyintesz a gyereked iskoláztatására, hanem alternatív intézménybe járatod. 

Viszont az, hogy - mivel ebben az országban bármit meg lehet tenni - néhány tollvonással lesöpröm az asztalról az alternatív oktatást és a magántanulóság intézményét, de egyetlen alternatívát, és pont a waldorfot, ezt a középkori szellemiségű viccszektát megkímélem - ez a cinizmus iskolapéldája. 

Én nem azt mondom, hogy Magyarországon jelenleg hemzsegnek a megbízható minőségű alternatív iskolák, én például egyetlen egyet ismerek, amelybe teljes nyugalommal beíratnám a fiamat. De az tény, hogy az utóbbi években az egyre növekvő kereslet miatt egyre több, a gyerekeinket a jövő vélt kihívásaira a legjobban felkészíteni akaró, kreatív szellemi műhely alakult, nagyon átgondolt és innovatív koncepciókkal. 

Ordnung muß sein! Ezeket most ellehetetlenítik, eltapossák. Egy kiút maradt: küldheted a gyerekedet waldorfba fadarabokkal játszani. Csak nehogy focizni akarjon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mindenkiegy.blog.hu/api/trackback/id/tr414977952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása